Villanyszerelés 2012

Családi ház

Az elmúlt évek alatt a családi ház építés, a családi ház építésekor alkalmazott technológiák folyamatosan változtak. Gondoljunk bele, mennyit változtak az alkalmazott hőszigetelési megoldások, a fűtési rendszerek, a nyílászárók, az árnyékolástechnikai megoldások.
A változások nem kerülték el a villanyszerelést sem. A villanyszerelési anyagok, technológiák forradalmi változásairól nem is beszélve.

Családi házak villanyszerelése

A villanyszerelés a családi házak esetében eddig úgy működött, hogy a villanyszerelő meghallgatta az ügyfél igényeit, fejben megtervezte a az áramköröket, a lakáselosztót, és elvégezte a munkát.
Ma már, a háztartási gépek, berendezések, az elektromos fogyasztók rohamos fejlődése miatt, és az egyre határozottabb, és bővülő megrendelői igény következtében ez nem lehetséges.
A családi házak villamos hálózatának tervezése nem kerülhető meg.
A villamos hálózat biztonságos működése, működtetése, megkívánja a szakszerű tervezést, és a terv szerinti kivitelezést.
A magyarországi villanyszerelő vállalkozások és villanyszerelőik szakértelméhez nem férhet kétség. De nem várható el egy villanyszerelő szakmunkástól, hogy egyben biztonságtechnikai szakember és riasztó szerelő, gépészeti és automatizálási szakember is legyen.
Egy családi ház villamos kivitelezésénél az „így szoktuk kábelezni és a riasztós majd ráköt” típusú megvalósítás, olyan kényelmetlen kompromisszumokra kényszeríti a megrendelőt, amelyek a szakszerű tervezéssel megelőzhetőek.

A családi ház villamos hálózatának átadása

A villamos kivitelezés átadása, a világítás és a konnektorok, illetve az elektromos berendezésének működőképességének ellenőrzésével nem tudható le.
Az elektromos áram élettani hatásaiból fakadó veszélyeket, nem szabad lebecsülni. Az Érintésvédelmi Szabványossági Vizsgálat és Mérés (Hibaáramvédelmi mérés) nem hanyagolható el a családi házak kivitelezésénél sem.
Ezen mérések, vizsgálatok elvégzését tanúsító jegyzőkönyvek átadását követeljük meg a villamos kivitelezőtől.
Ne feledjük az emberi élet biztonsága nem lehet költségvetési tétel.