Gondolatok az áramvédő kapcsoló, a FI relé alkalmazásáról.

Mi is az áramvédő kapcsoló vagy FI relé.

Az áramvédő kapcsoló önmagában nem érintésvédelmi eszköz, nem is túláram védelmi eszköz, hanem a kialakított érintésvédelem kioldó, lekapcsoló eszköze. Ez azért fontos mert a villanyszerelő, ha nem megfelelően, szabványosan kialakított villamos hálózatot talál, nem tudja azt szabványossá tenni egy áramvédő kapcsoló beépítésével.

Áramvédő kapcsoló

Milyen adatokat találunk az áramvédő kapcsolón?

Az AVK alap adatai:

  • a pólus szám (2 vagy 4) a 2 pólusú egy fázis esetén,  4 pólusú három fázis esetén
  • a terhelhető áram (25A, 40A) a FI relén átvezethető maximális áram (ezt kismegszakítóval korlátozzuk)
  • érzékenység (30 mA, 100 mA)

Mikor találkozunk az áramvédő kapcsolóval?

Az építkező a családi házépítés elején már találkozik az áramvédő kapcsolóval az ideiglenes áramvételezési hely kialakíttatásakor.
Már itt szeretnék eloszlatni egy régi beidegződést, mely szerint ilyenkor elégséges egy 100 mA-es érzékenységű FI relé. Ez már a múlt, a jelen szabványok szerint maximum 30 mA-es lehet az áramvédő kapcsoló ilyen esetekben. Ezt azért már minden villanyszerelő tudja.

Akkor miért gyártanak 100 és 300 mA-es áramvédő kapcsolót? A kérdés jogos. Ezeket a FI reléket úgynevezett csoport FI relének szokták alkalmazni, amikor a több 30 mA-es relével védett áramkörök összes (összeadódó) hibaáramát korlátozni kell 100 vagy 300 mA-re.

A következő alkalom, amikor a FI relé újra előkerül az a lakás, családi ház villamos elosztó berendezése. Az áramvédő kapcsoló beépítése bizonyos esetekben kötelező, de más esetekben is erősen ajánlott.
Kötelező például beépíteni a kültéren elhelyezett dugaljak áramkörébe, illetve azon gugaljak áramkörébe, amelyeket rendszeresen a kültéren elhelyezett fogyasztók ellátására használnak. Kötelező még a fürdőszobai gudaljak áramkörében is beépíteni az áramvédő kapcsolót.

Általában a lakásban lévő valamennyi dugalj áramkörét ajánlott védeni áramvédő kapcsolóval. Ez nem jelenti azt, hogy minden áramkör saját FI relét kap, hanem egy-egy áramköri csoport kap egy áramvédő kapcsolót. A csoport kijelölésénél a villanyszerelő felelőssége, hogy az esetleges áramköri, vagy FI relé hiba ne tegye lehetetlenné a lakás használatát.

Mindent egybe vetve az áramvédő kapcsoló hasznos dolog, az ésszerű alkalmazása ajánlott.